‘Verzekerde onderschat gevolgen wanbetaling’

Veel verzekerden onderschatten het gevaar van het niet betalen van de autoverzekering. Dat melden verschillende vergelijkingssites. De RDW kan namelijk boetes opleggen en de verzekeraar kan de autoverzekering schorsen.

Onverzekerd
Wie de premie voor zijn of haar autoverzekering niet betaalt, loopt het risico de verzekering kwijt te raken. De verzekeraar kan namelijk bij een betalingsachterstand van 30 dagen de dekking van de verzekering schorsen. Vanaf dat moment is de automobilist onverzekerd. In Nederland is het verplicht om in ieder geval de wettelijke aansprakelijkheid te verzekerden.

De RDW is sinds januari van dit jaar extra streng. De Rijksdienst controleert actief of alle auto’s daadwerkelijk zijn verzekerd. Wie zijn of haar auto niet binnen twee dagen heeft verzekerd, krijgt direct een boete van 280 euro. Drie keer per jaar kan de RDW deze boete opleggen, waardoor het totale bedrag kan oplopen tot 11.40.

Geen dekking
Na een schorsing is de verzekerde haar verzekering plotseling kwijt. De RDW legt dan ook direct een boete op. Veel mensen staan er echter niet bij stil dat dan ook de dekking bij schade vervalt. De verzekeraar vergoed dan helemaal niets. De kosten van de schade worden dan op de bestuurder verhaald: een persoonlijke aansprakelijkheidsstelling. Bij letselschade van de tegenpartij kunnen deze kosten behoorlijk oplopen.

Royement
Wanbetalers lopen het risico om geroyeerd te worden. De autoverzekeraar kan daartoe overgaan op het moment dat de betalingsachterstand nog verder oploopt na een schorsing. Zo’n royement wordt geregistreerd in een landelijke database. Daardoor wordt het een stuk ingewikkelder om geaccepteerd te worden bij een nieuwe verzekeraar.

Steeds meer wanbetalingen
AllSecur en Univé melden dat er steeds vaker sprake is van wanbetaling. Een flink aantal verzekerden weigert constant de verzekering te betalen. Woordvoerder Judith Beumer van Univé: “We versturen meet aanmaningen en worden de laatste tijd ook vaker benaderd door schuldhulpinstanties over betalingenproblemen van klanten.” Bij concurrent AllSecur steeg het aantal wanbetalingen in 2011 met 20 procent. De exacte cijfers over 2012 zijn nog niet bekend. “Wel zien we dat de stijgende lijn zich ook in 2012 voortzet”, zegt woordvoerder Anja van Dijk.

Alleen maar nadelen
Door de autoverzekering niet te betalen, ondervindt de automobilist alleen maar nadelen. Daarom is het een goed plan om te voorkomen, in plaats van te genezen. Veel autoverzekeringen worden via de automatische incasso geïnd. Zodra de incasso mislukt, zal de verzekeraar een herinnering sturen. Pas als de premie niet binnen veertien dagen voldaan is, zal een autoverzekeraar overgaan tot schorsingen. Door op tijd te betalen kan veel narigheid worden voorkomen.

 

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.