Schade aan de leaseauto


Niet zelden rijden automobilisten schaden aan de leaseauto. Immers: het risico wordt niet kleiner. De leasemaatschappij regelt de autoverzekering van de auto. Maar wat moet u doen, bij schade aan de leaseauto?

Het contract
De wegwijzer in het geval van schade aan een leaseauto, is het leasecontract. Daarin staat alles met betrekking tot  de autoverzekering en wat er gebeurt als u schade rijdt. Meestal staat er in zo’n leasecontract een clausule over een verplicht eigen risico bij schade. Dat eigen risico komt bij privégebruik voor uw eigen rekening. Rijdt u zakelijk? Dan komt de rekening terecht bij de werkgever.

Een leaseauto: hoe zit het?
Een leaseauto is een auto die ter beschikking is gesteld door middel van een leaseconstructie. De leasemaatschappij blijft in alle gevallen de eigenaar van de auto. Daarmee is de leasemaatschappij ook verantwoordelijk voor het groot onderhoud van de auto. Meestal leasen werkgevers een voertuig, maar ook voor particulieren zijn er mogelijkheden tot het lenen van een auto.

Een leaseauto is aantrekkelijk voor een bedrijf, omdat de meeste bedrijven geen kapitalen willen besteden aan wagenparken en auto’s, maar liever investeren in het bedrijf zelf. Een leaseauto is dan goedkoper.

Een eigen risico bij een leaseauto?
Het eigen risico kent u wellicht wel van de zorgverzekering: het is het bedrag dat u zelf moet betalen bij een declaratie. In dit geval: als u schade rijdt. Wie in bezit is van een eigen auto, heeft vaak te maken met een eigen risico binnen de autoverzekering. Dat is bij leaseauto’s niet anders. Of u nu privé of zakelijk rijdt.

Schade gereden onder werktijd? Dan is de baas aansprakelijk. Wettelijk gezien moet de werkgever de schade op zich nemen, en daarmee ook het verplichte eigen risico. Dat geldt alleen als er geen sprake is van opzet of roekeloos gedrag: te hard rijden, of dronken achter het stuur, valt onder roekeloos rijgedrag. Wie schade rijdt buiten werktijd, dus ‘privé’, betaalt het eigen risico in de meeste gevallen zelf.

Justitie heeft toegang
Wie regelmatig te hard rijdt in een leaseauto, komt daar niet langer mee weg. Per november 2013 kan justitie de gegevens van de leaserijder opvragen bij de maatschappij. En die is dan verplicht om de gegevens te verstrekken. Op die manier probeert de Nederlandse overheid moreel wangedrag te voorkomen. Tot nu toe konden leaserijders overtredingen maken en bekeurd worden, terwijl de leasemaatschappij de boetes betaalde. Vervolgens werden die weer verhaald op de leaserijder of op de BV. Dat verandert nu.

Hoeveel kost het eigen risico?
De hoogte van het eigen risico is niet wettelijk vastgesteld. Dat is dus per autoverzekeraar en per leasebedrijf verschillend. Om erachter te komen hoe hoog het eigen risico is, is het een goed idee om het leasecontract door te nemen. Daar staat altijd in hoe hoog het eigen risico bij schade is. Daarnaast vindt u informatie over de leaseperiode, de hoogte van het leasetarief en alles over de regels qua verzekering.

Privé leasen
Naast de optie om via de werkgever een auto te leasen, kun u ook volledig privé een  auto leasen. Dan betaalt u maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. Vanaf dat moment rijdt u voor een vaste periode met de leaseauto. Het voordeel daarvan is, dat zowel onderhoud als schade, voor de rekening van de leasemaatschappij zijn. Bij schadegevallen komt wel weer het eigen risico om de hoek kijken. Dat deel betaalt u dan zelf.

Vaak is een leaseauto duurder dan het  rijden in een eigen auto. Daarnaast gaat bij schade het aantal schadevrije jaren gewoon omlaag.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.