Rechtsbijstand bij de autoverzekering

Wanneer je een ongeluk krijgt, kan het zijn dat er juridisch het één en ander geregeld moet worden. Zo moeten automobilisten altijd het schadeformulier invullen, ook bij schade veroorzaakt door objecten. Dat wordt het zogenaamde ‘eenzijdige ongeluk’ genoemd. Rechtsbijstandsverzekering wordt als een aanvullende dekking op drie verschillende manieren aangeboden.

In dit artikel zullen we verder ingaan op de drie rechtsbijstanden, en leggen we per rechtsbijstand uit wat het inhoudt en wat het verschil is ten opzichte van de andere twee bijstanden.  Er zijn drie soorten rechtsbijstand: verhaalbijstand, autorechtsbijstand en verkeersrechtsbijstand, waarbij de laatste twee bijstanden –alleen al gelet op de naam – op elkaar lijken.

Verhaalbijstand
Ten eerste is het mogelijk om via een aanvullende autoverzekering een verhaalbijstand als rechtsbijstand te krijgen. Bij een verhaalbijstand helpt de verzekeraar verhalen van schade aan de auto vast te leggen. Eis voor de verhaalbijstand is dat de verantwoordelijkheid bij de tegenpartij ligt.

Dit is niet zo belangrijk als je als automobilist allrisk verzekerd bent. De schade kun je i dit geval gewoon opgeven bij je eigen autoverzekeraar. Maar toch kan dit wel een aanslag op de schadevrije jaren betekenen, waardoor je uiteindelijk meer premie betaalt. Het kan dus nuttig zijn alsnog verhaalbijstand te zoeken.

Vooral als je alleen WA-verzekerd of WA+-verzekerd bent, is het nuttig je bij te verzekeren voor rechtsbijstand. Je moet immers de schuld van de tegenpartij kunnen bewijzen. Bij een WA-verzekering is alleen de schade aangericht aan – en dus niet door – de tegenpartij verzekerd. Kun je de schuld niet bewijzen, dan moet je dus de volledige schade zelf betalen.

Omdat bij een WA+-verzekering weliswaar ook de schade aan de eigen auto gedekt is, lijkt het niet nuttig verhaalbijstand te zoeken. Dat is een vaak gemaakte fout: niet alle schade wordt gedekt door de autoverzekeraar, waardoor het als nog nuttig kan zijn verhaal bijstand te nemen. Dit kan behoorlijk schelen op de reparatiekosten, en op de premie.

Autorechtsbijstand
Het klinkt misschien een beetje dubbelzinnig, maar bij autorechtsbijstand gaat het lang niet altijd over de auto zelf. Deze bijstand behandelt meer de schuldvraag over het opgelopen letsel.

Stel dat de tegenpartij pas op het allerlaatste moment remt, of een gevaarlijke manoeuvre uithaalt, waardoor je als automobilist ernstig gewond raakt. In dat geval kan het zijn dat je tijdelijk niet kunt werken, afhankelijk van de ernst van het letsel.

Het is mogelijk om de misgelopen inkomsten te claimen als ‘inkomstenderving’. Wel moet eerst bewezen worden dat de tegenpartij inderdaad schuldig is aan het letsel. Daarvoor bestaat de autorechtsbijstand. Ook bij andere schuldvragen kan deze rechtsbijstand geraadpleegd worden. Bijvoorbeeld bij geschillen tussen de consument en de autodealer of garage. Mocht je schade hebben geleden, dan is het dus mogelijk dat de schade teruggevorderd kan worden via deze autorechtsbijstandsverzekering.

Verkeersrechtsbijstand
Bij verkeersrechtsbijstand wordt er niet gekeken naar de schade aan voertuigen zoals motoren of auto’s, maar naar de deelnemers aan het verkeer.

Deze rechtsbijstand kan handig zijn wanneer je als voetganger aangereden wordt. Het kan ook andersom: de automobilist rijdt per ongeluk een fietser of voetganger aan. De schade aan de auto wordt niet vergoed via de verkeersrechtsbijstand, maar de schade van het letsel wel. Wanneer fietser of voetganger een tijdelijk of blijvend letsel oploopt, en daardoor inkomsten misloopt, is het aangeraden de verkeersrechtsbijstand te raadplegen.

Niet geheel onbelangrijk te vermelden is, dat als je je in het buitenland bevindt en in aanraking komt met politie en justitie, de verkeersrechtsbijstand uitkomst biedt. Ook bij ongevallen opgelopen door onjuist uitgevoerde reparaties kun je bij deze verkeersrechtsbijstand terecht.

Verschillende modules
We hebben doorgenomen welke verschillende rechtsbijstandsverzekeringen er zijn. Bij elke rechtsbijstandsverzekering horen aparte voorwaarden en situaties. Omdat er veel situaties denkbaar zijn, is het zeker nuttig contact op te nemen met de autoverzekeraar bij twijfel.

Deze verzekeringen worden doorgaans niet standaard gedekt door de autoverzekeraar, en moeten afgesloten worden als aparte autoverzekering. Ook kan het zijn dat de rechtsbijstandsverzekeringen worden aangeboden als ‘aanvullende rechtsbijstandsverzekering’. In dat geval kunnen consumenten gemakkelijk online kiezen welke soorten bijstanden zij wel of niet willen activeren als module.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.