Nieuw belastingplan: de vervuiler betaalt

Bezitters van bepaalde vervuilende auto’s moeten meer belasting gaan betalen. Dat staat in het nieuwe belastingplan dat op Prinsjesdag gepresenteerd werd. Het systeem van de autobelasting verandert sowieso; ook het systeem van bijtelling voor auto’s van de zaak verandert. Dat meldt de NOS.

CO2
Wie een auto koopt, moet daarover Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (Bpm) betalen. Vaak wordt die belasting ook wel ‘aanschafbelasting’ genoemd. Hoe hoog die belasting is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. Maar daar wringt het voor de overheid: veel autobezitters betalen maar weinig BPM, terwijl de auto behoorlijk vervuilend is. Daardoor loopt de overheid veel belastingkomsten mis.

Vijf miljard
De zuinige-automaatregelen kostte de schatkist de afgelopen zeven jaar al vijf miljard euro. Er kwam simpelweg minder belasting binnen. Het kabinet doet al jaren verwoede pogingen om consumenten zoveel mogelijk in schone auto’s te laten rijden, maar de maatregelen zijn nog maar weinig effectief. Volgens de Rekenkamer is de CO2-besparing een stuk lager dan wat in officiële rapporten beweerd wordt.

Het is voor autofabrikanten eenvoudig om te sjoemelen met de CO2-uitstoot. De test waaruit blijkt hoeveel koolstofdioxide een auto uitstoot, is makkelijk te beïnvloeden. Fabrikanten plakken massaal roosters af, pompen de banden extra goed op en in extreme gevallen zetten autofabrikanten banden zonder profielen onder de auto. Dat allemaal om de auto zuiniger uit de test te laten komen.

Strengere regels
In Europa willen overheden dat er betrouwbaardere testen komen, maar dat duurt nog wel even. Volgens de NOS gaat ook het systeem van bijtelling op de schop. Dat is de belasting die consumenten betalen voor een auto van de zaak. Nu zijn er nog vele verschillende tarieven voor verschillende soorten auto’s.

Op papier krijgen schone auto’s een laag tarief. Maar in de praktijk zijn die auto’s dus veel viezer dan de fabrikant belooft, terwijl de overheid een hoop belastingkorting geeft op die auto’s. Daarom komt er in 2016 een veel strenger systeem van bijtelling.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.