‘Leeftijdsdiscriminatie autoverzekering mag’

De leeftijdsdiscriminatie die soms plaatsvindt bij het afsluiten van een autoverzekering, mag. Leeftijd kan namelijk wel degelijk ‘verzekeringstechnisch relevant’ zijn. Op die manier kunnen autoverzekeraars namelijk het risico beter inschatten. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in antwoord op Kamervragen.

Ouderen buitengesloten
Fractievoorzitter Norbert Klein van 50PLUS stelde vragen over buitengesloten ouderen. Autoverzekeraars weigeren namelijk vaak ouderen, omdat ze meer schade zouden veroorzaken. Maar liefst een derde van de autoverzekeraars weigert de aanvraag van een oudere af. Aanvragers ouder dan 64 jaar krijgen standaard een afwijsbrief. Dat vindt Klein zorgelijk.

Volgens Plasterk (PvdA) zijn er nog altijd genoeg autoverzekeraars die wel ouderen met een leeftijd van 64 jaar of hoger accepteren. Daarnaast vindt de minister dat hij niet hoeft in te grijpen, omdat het aantal verzekeraars dat ouderen weigert daalt. De overheid heeft in tussentijd niets aan haar beleid verandert. In 2011 weigerde nog de helft van alle verzekeraars 65-plussers.

Geen acceptatieplicht
Autoverzekeraars zijn niet verplicht om alle aanvragen te accepteren. In een reactie op Kamervragen schrijft Plasterk: “Verzekeraars hebben een zekere vrijheid acceptatienormen te hanteren en daarbij in beginsel de leeftijd van de verzekerde mee te wegen.” Daarnaast mag de autoverzekeraar volgens Plasterk ook zieken afwijzen: “Risicobepalende factoren zijn lichamelijke en geestelijke conditie, het schadeverleden en andere individuele omstandigheden van de aspirant-verzekerde.” Volgens de minister hangen die factoren samen met de leeftijd. Hij schrijft wel dat hij vindt dat autoverzekeraars voorzichtig moeten zijn met leeftijdscriteria. “Zij moeten zich daarbij mede bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Daarnaast is het zo dat alle verzekeraars de polisvoorwaarden helemaal zelf bepalen. In De Stentor reageerde een woordvoerder van brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars dat de autoverzekeraars ‘volkomen vrij’ zijn. Daarbij voegde de woordvoerder wel de opmerking toe dat de meeste verzekeraars ouderen gewoon accepteren voor een autoverzekering.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen wordt aangekaart. In 2010 stelde De Ombudsman daar nog vragen over. Ook het Klachteninstituut Financiele Dienstverlening (Kifid) en de Commissie Gelijke Behandeling krijgen regelmatig klachten over leeftijdsdiscriminatie door autoverzekeraars.

De instanties vonden toen dat verzekerden beoordeeld moeten worden op daden, in plaats van leeftijd. Toen opteerden de instanties voor het no claim systeem. Ouderen worden al bewust gemaakt van het aantal schadegevalle in hun groep, omdat het no claim systeem er automatisch voor zorgt dat de premie omhoog gaat.

Onzeker in het verkeer
Ouderen worden vaak ook geweigerd omdat de verzekeraar ervan uit gaat dat en oudere bestuurder zich minder zeker voelt in het verkeer. Daardoor veroorzaakt een oudere vaak ook meer ongevallen. Sommige verzekeraars besloten daarom alle 65+ers te weren. Wie al verzekerd was, mocht blijven. Nieuwe verzekerden kregen een afwijsbrief.

Meer kwijt voor een autoverzekering
Ouderen zijn structureel meer kwijt voor een autoverzekering. Dat komt doordat autoverzekeraars soms wel ouderen accepteren, maar dan de premie voor deze groep verhogen. Er zijn dus variërende premies voor variërende leeftijdscategorieën. Ouderen betalen een premietoeslag vanwege hun leeftijd.

Jongeren
Ook jongeren betalen veel meer voor een autoverzekering. Ze betalen ruim twee keer zoveel voor een verzekering als volwassenen boven de dertig jaar, bij de zelfde dekking. Ook voor hun geldt dat afwijzen terecht is. Uit het verleden blijkt dat jongeren veel autoschade veroorzaken. Daardoor is het risico voor de verzekeraar te groot. Het voordeel voor medeverzekerden is overigens dat de verzekeraars een scherpere premie kunnen aanbieden.

Speciale verzekeringen
Doordat sommige verzekeraars jongeren en ouderen afwijzen, kunnen andere verzekeraars zich richten op die doelgroep. Zo kan er bijvoorbeeld een speciale jongerenverzekering bestaan, of een speciale verzekering voor ouderen. Sommige verzekeraars hebben zelfs dekkingen voor verzekerden die in een bepaald gebied wonen. Bijvoorbeeld een verzekering voor alleen noordelingen. Daar is het immers minder druk op de weg, dus vinden daar minder aanrijdingen plaats. Doordat er minder schade is, hoeft de verzekeraar minder uit te betalen en kan de premie laag blijven. Dan krijgt u dus extra korting voor uw woonplaats. Datzelfde kan ook werken voor leeftijd.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.