Kentekenbewijs verleden tijd in 2014


Het kentekenbewijs is verleden tijd in 2014. Tot 2014 werd er nog gebruik gemaakt van een groot, papieren kentekenbewijs. Veel weggebruikers ervaarden dit kentekenbewijs als onhandig. Daarom gaat de overheid over naar een kentekenpasje. Dit kentekenpasje krijgt het creditcardformaat.

Makkelijk meenemen
De voordelen van dit pasje zijn duidelijk: doordat er minder papier wordt gebruikt, krijgt de gebruiker een groter gemak. Bovendien is het pasje minder fraudegevoelig: het is ingewikkeld om deze na te maken. Bovendien kan de verzekerde het pasje makkelijk meenemen in de portefeuille.

Kentekenloket
Wie plant in 2014 een nieuwe of gebruikte auto aan te schaffen, krijgt voortaan na de tenaamstelling dit nieuwe pasje toegestuurd. Dat bespaart een ritje naar het postkantoor. Het postkantoor is straks geen schakel meer om een auto te kunnen overdragen. Het overschrijvingsbewijs wordt namelijk ook afgeschaft. De overheid vervangt het overschrijvingsbewijs door een negencijferige code.

Wie een gebruikt voertuig probeert te verhandelen, krijgt pas een kentekencard als er een nieuwe eigenaar bekend is. Voor het overzetten van de voertuig hoeft de verzekerde niet meer naar het postkantoor, maar naar een kentekenloket. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) geeft de kentekencards uit. Daarom plaatst de RDW ook de locaties van de kentekenloketten op haar website.

Deel 2
Iedere verzekerde voor de autoverzekering is bekend met deel 2, of kopie deel 2. Dat wordt in 2014 vervangen door de negencijferige code. Wie dan de auto verkoopt, geeft de kentekencard mee aan de nieuwe eigenaar. Vervolgens gaat de nieuwe eigenaar hiermee naar het kentekenloket. De identiteit van de nieuwe eigenaar wordt dan aan het kentekenloket gecontroleerd. Hierna knipt de medewerker van het loket de kentekencard doormidden.

De nieuwe eigenaar krijgt een viercijferige code, evenals een vrijwaringsbewijs voor de verkoper van het voertuig. De overige vijf cijfers van de negencijferige code worden thuisgestuurd. Zo heeft de nieuwe koper weer het recht om de nieuwe auto in de toekomst te verkopen. Het proces begint dan weer helemaal opnieuw.

Europa
Europa staat centraal op het nieuwe pasje. Op de nieuwe kentekencard staan straks maar liefst 29 gegevens, die Europees gebruikt kunnen worden. De letters op het pasje zorgen ervoor dat de politie in alle EU-landen weet om welke gegevens het gaat.

De kentekencard lijkt in heel Europa op elkaar. Daarom kan de lokale politie in een land het buitenlandse pasje vergelijken met de eigen pas. Het enige verschil is de meldcode. Deze staat niet op de internationale pas, maar wel op de Nederlandse versie. Dat komt doordat de APK-keuring in Nederland nog gewoon verplicht blijft.

Tegen fraude
Met de invoering van de kentekencard wil de overheid fraude tegen te gaan. Het nieuwe pasje is namelijk niet eenvoudig na te maken. De kentekencard heeft een groot scala een echtheidskenmerken, die fraudebestendig zijn. Europees is geregeld dat er tenminste drie echtheidskenmerken op moeten staan. De nieuwe kentekencard beschikt over veel meer echtheidskenmerken. Bovendien zit er een chip op, waarin alle gegevens digitaal zijn versleuteld.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.