Een autoverzekering voor je kind: een goed idee?

Het is mogelijk om een autoverzekering voor je kind af te sluiten. Steeds meer ouders overwegen dat, omdat hun kind dan minder premie hoeft te betalen aan de autoverzekeraar. Immers profiteert je zoon of dochter dan van de opgebouwde korting van de ouders. Daarnaast neigen autoverzekeraars sneller om ouderen te verzekeren. Jongeren worden nogal eens geweigerd.
Maar is het wel een goed idee om een verzekering voor je kind af te sluiten?

Op naam van het kind
Een auto die op naam van de zoon of dochter staat, kan nooit door de verzekeraar op naam van de ouders gezet worden. In Nederland kan namelijk alleen de eigenaar van de auto aanmelden bij de verzekering. De eigenaar van de auto is standaard degene die zich moet aanmelden voor een autoverzekering.

Op naam van de ouders
Steeds meer gezinnen gaan in overleg om de auto op naam van de ouders te zetten. Wettelijk gezien zijn de ouders dan verantwoordelijk voor alles wat er met de auto gebeurt. De verzekeraar denkt immers dat de ouders de regelmatige bestuurders zijn. In werkelijkheid rijden vooral de kinderen in de auto.

Door de auto op naam van de ouders te zetten, kunnen veel gezinnen besparen op een autoverzekering. De kinderen hoeven op deze manier minder premie te betalen. Immers hebben kinderen geen schadevrije jaren opgebouwd. Daardoor heeft een jongere verzekerde geen recht op een no-claimkorting op de premie.

Eerlijkheid
Liegen tegen de autoverzekeraar is nooit een slim idee. De autoverzekeraar moet een reēel beeld hebben van het risico op schade. Daarom moet de verzekeraar precies weten wie de meest regelmatige bestuurders van de auto zijn. Omdat de autoverzekeraar bij het bepalen van de premie kijkt naar de leeftijd van de regelmatige bestuurder, is het belangrijk om eerlijk te zijn. Anders kan de auto onderverzekerd raken.

De autoverzekeraar kiest er vaak voor om een hogere premie aan jongeren te vragen. Dat heeft niets te maken met discriminatie of vooroordelen, maar met statistische gegevens. De statistieken wijzen namelijk uit dat jonge, beginnende bestuurders vaker schade op de weg veroorzaken dan de oudere automobilist.

In alle eerlijkheid: als het kind meestal in de auto rijdt, is hij of zij officieel de regelmatige bestuurder. Je bent verplicht om eerlijk aan de autoverzekeraar door te geven wie het meest in de auto rijdt. Wie toch niet helemaal eerlijk is over de regelmatige bestuurder, riskeert grote problemen bij het vergoeden van eventuele schade.

Geen voordeel
Financieel gezien geeft het voordelen om de auto op naam van de ouders te zetten en het kind dan in de auto te laten rijden. Maar moreel gezien is het uiteraard niet juist. Verzekeringstechnisch riskeer je bovendien grote risico’s.

Wie eerlijk is, krijgt geen enkel direct financieel voordeel.  Toch loont het om de autoverzekering op naam van het kind te zetten. Op deze manier bouwt zoon- of dochterlief zelf schadevrije jaren op. En dan mag hij of zij straks ook aanspraak maken op de no-claimkorting.
Hoe eerder je begint met het opbouwen van no-claimkorting, hoe meer profijt hij of zij er later van heeft.

 

 

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.