Auto verzekeren zonder rijbewijs?

De Nederlandse autobezitter is bij wet verplicht om haar auto  te verzekeren. Dat is voor de meeste mensen geen enkel probleem, omdat ze in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Om in een auto, of op een motor te rijden, is het verplicht om een geldig rijbewijs te hebben. Toch kan het voorkomen dat een auto- of motorbezitter een verzekering wilt afsluiten zonder rijbewijs. Het antwoord op de vraag: “Kan dat?”


Niet zonder problemen
Het verzekeren van een auto, zonder in bezit te zijn van een rijbewijs, is niet eenvoudig. Veel autoverzekeraars hebben als harde eis dat de aanvrager een rijbewijs heeft. Immers: wie een auto op naam heeft, is als kentekenhouder verzekeringsplichtig. Zonder rijbewijs mag de verzekerde niet rijden. In feite zou een autoverzekering dan overbodig zijn. De verzekerde is dan immers slechts registrant en niet de regelmatige bestuurder. Daarom wijzen veel verzekeraars aanvragen van auto-eigenaren zonder rijbewijs af.

De autoverzekeraar weet immers niet wie er wèl in de auto rijdt. Daardoor loopt de verzekeraar een groot risico: er is niet bekend hoe oud de regelmatige bestuurder is en wat het schadeverleden is. Het ‘lenen’ van een auto zorgt bovendien ook niet voor net rijgedrag. Sterker nog: het zou moreel wangedrag kunnen aanzwengelen. Het is niet de regelmatige bestuurder haar auto en de premie van de bestuurder gaat bij schade ook niet omhoog.

Katvanger
Nog een reden waarom de autoverzekeraar liever geen klanten zonder rijbewijs aanneemt: fraude. Degene die de auto verzekert, kan fungeren als ‘katvanger’. Dat houdt in dat de daadwerkelijke bestuurder niet bekend is bij bijvoorbeeld justitie. De katvanger neemt dan het kenteken op naam. Daardoor kunnen belastingen en boetes worden ontdoken door de regelmatige bestuurder. Dit is fraude en daarom bij wet verboden.

Geen rijbewijs, maar toch afsluiten
In sommige situaties komt het voor dat de aanvrager niet in bezit is van een rijbewijs, maar toch een autoverzekering wilt afsluiten. Enkele voorbeelden:

– De aanvrager is nog niet in het bezit van een rijbewijs, maar is nog bezig met rijlessen;
– Het rijbewijs is enige tijd geleden verlopen;
– Het rijbewijs is ingevorderd;

In het eerste geval zal er geen probleem zijn. Het gebruik van de auto kan namelijk geschorst worden, door het kenteken tijdelijk te laten schorsen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer. Zodra de aanvrager dan zijn of haar rijbewijs haalt, kan de verzekering alsnog ingaan.

Bij het tweede geval wordt het lastiger. Een verzekerde die zijn rijbewijs heeft laten verlopen, is vaak niet aantrekkelijk om te verzekeren. Simpelweg omdat een verlopen rijbewijs iets zegt over het gedrag van de verzekerde.

Bij het derde geval wordt het bijna onmogelijk om nog een autoverzekering af te sluiten. Een invordering van het rijbewijs kan grote gevolgen hebben. De verzekeraar ziet de invordering ook en kan daarom weigeren om te verzekeren. Het risico op herhaling is namelijk te groot.

Zonder rijbewijs?
Wie geen rijbewijs heeft, pleegt een misdrijf om alsnog te rijden in de verzekerde auto. Bij een schadegeval hanteert de verzekeraar meestal als regel dat de auto moet worden bestuurt door iemand met een geldig rijbewijs. Anders vergoedt de verzekeraar geen schade. Datzelfde geldt ook voor het aanvragen van een autoverzekering: de verzekeraar beoordeelt op het feit dat de aanvrager niet bevoegd is om een auto te besturen.

Daarnaast vraagt de autoverzekeraar bij het verwerken van de aanvraag ook of de aanvrager is veroordeeld in de afgelopen jaren. Een rij-ontzegging of invordering van het rijbewijs is ook een veroordeling. Daarom zal de autoverzekeraar er voor kiezen geen autoverzekering af te geven, of alleen tegen een hoge premie.

De auto op bedrijfsnaam
Het is mogelijk om de autoverzekering op een bedrijfsnaam te zetten. Dat is niet voor iedereen weggelegd, want daar is een kvk-nummer voor benodigd. Ook moet er bewezen worden door het bedrijf dat de aanvrager van de autoverzekering gemachtigd is om een autoverzekering af te sluiten.

Het is wel zo dat de verzekerde pas mag rijden in een auto, zodra deze weer in bezit is van een geldig rijbewijs.

Waar?
Raadzaam is om in het geval van het ontbreken van een rijbewijs eerlijk te zijn. Leg het probleem voor aan een autoverzekeraar en wacht het resultaat af. Doe ondertussen wel onderzoek, want niemand wil zich laten verzekeren bij de allerduurste autoverzekeraar. Voor wie verzekeringen algebra is, is het aangeraden om een onafhankelijke adviseur in te schakelen.

Het minst ingewikkeld
Wie zich niet via een omweg wil verzekeren, zorgt er voor dat hij of zij in bezit is van een geldig rijbewijs. En dat hij of zij de regelmatige bestuurder van de auto is. Dat is het eerlijkst voor de autoverzekeraar, maar ook het fijnst voor de verzekerde. Op deze manier is er minder kans op nare situaties.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.