Auto importeren? Ook verzekeren!


Wie een auto uit het buitenland wil importeren, moet een paar stappen nemen om de auto op de Nederlandse weg te krijgen. Niet iedere auto mag zomaar op de Nederlandse weg. Daarom is het belangrijk om de auto bijvoorbeeld eerste te laten keuren bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Keuringsstation
Om de auto goedgekeurd te krijgen, moet u eerst langs een RDW-keuringsstation. Daarvan zijn er maar liefst zestien in Nederland. Als u de auto laat keuren, is het belangrijk om uw legitimatie en een certificaat van overeenstemming me te nemen. Op dat certificaat staan belangrijke gegevens over de auto. Als de auto nog gloednieuw is, dan moet de aanvrager bewijzen dat de auto nog niet eerder geregistreerd is. Bijvoorbeeld door officiële documenten van de fabrikant, de importeur of door een overheidsinstantie.

Natuurlijk mag u niet zonder kenteken de weg op. Daarom kunt u bij de RDW een eendagskenteken aanvragen. De aanvraag verloopt telefonisch, via het nummer 0900 – 0739. Dan mag u één dag de weg op, om de auto naar een keuringsstation te brengen.

Belasting
Iedere automobilist, of eigenaar van een auto, betaalt belasting. Dat geldt ook voor automobilisten die een auto importeren. Na goedkeuring van de RDW is het belangrijk om meteen de bijbehorende papierwinkel in orde te krijgen. Zo moet u bijvoorbeeld het formulier ‘Aangifte BPM’ invullen. Dan weet u precies welk bedrag u verschuldigd bent aan BPM.

Soms moet de eigenaar van de auto ook invoerrechten betalen. Wie een auto binnen de Europese Unie koopt, hoeft geen invoerrechten te betalen. Uiteraard geldt dat niet voor de BTW. Over een nieuwe auto moet u altijd BTW betalen. Als de auto meer dan 6.000 kilometer op de teller heeft, hoeft u geen BTW over de auto te betalen. Ook hier geldt de EU-regel.
Auto van buiten de Europese Unie? Dan betaalt de eigenaar van de auto zowel BTW als invoerrechten.

Kentekenplaten
De auto heeft nog geen kentekenplaten. En die zijn wel nodig om de auto de weg op te krijgen. Daarom is het belangrijk om even te wachten tot u het kentekenbewijs ontvangt. Vervolgens kunt u bij erkende kentekenplaatfabrikanten een kentekenplaat laten maken. Die moet uiteraard zichtbaar en op correcte wijze op de auto bevestigd worden.

Verzekeren
Alle stappen doorlopen? Dan is de laatste stap zeker geen onbelangrijke stap. Het is tijd om de auto te verzekeren. Dit is het punt waar het grote vergelijken begint. Bij welke verzekeraar bent u nu eigenlijk het voordeligst uit?

Naast een verzekering, moet u ook motorrijtuigenbelasting betalen. Dat moet direct nadat de auto geïmporteerd is. Wettelijk gezien gaat de belasting in, op het moment dat de auto op uw naam staan. Om de belasting te betalen hoeft de nieuwe eigenaar van de auto niets te regelen; de acceptgiro van de Belastingdienst komt automatisch.

WA is verplicht
De minimale verzekeringseisen zijn voor iedere auto minimaal de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Vaak is het nuttig om de auto aanvullend te verzekeren. Vooral als de geïmporteerde auto nog nagelnieuw is. Dan kan het bijvoorbeeld lonen om een allriskverzekering te nemen. Dan weet u zeker dat u nog jaren van de auto kan genieten.

Bij een WA-verzekering dekt de autoverzekeraar alleen de schade die u berokkent aan anderen. Dat houdt dus in dat de verzekering geen schade aan de nieuwe auto dekt. Voor een net nieuwe auto is dat niet wenselijk. Waarschijnlijk bent u beter af met een beperkt cascoverzekering, of een allriskverzekering.

Bij een beperkt cascoverzekering  vergoedt de autoverzekering de schade aan uw auto en aan die van de tegenpartij. Daarbij wordt niet alles gedekt, maar slechts een aantal zaken. Diefstal valt bijvoorbeeld buiten de verzekering.

Een allriskverzekering dekt u in tegen veruit de meeste schade. Schade door diefstal wordt bijvoorbeeld gedekt. Ook eigen schuld wordt gedekt. Schade die is ontstaan bij een eenzijdige aanrijding bijvoorbeeld. Voor nieuwe auto’s is een allriskverzekering de aangewezen verzekering.

De eerste de beste?
Kijk bij het vergelijken van autoverzekeringen niet alleen naar de prijs. Het is verstandig goed op de polisvoorwaarden te letten. Wat krijgt u nu eigenlijke echt voor uw geld? Veel Nederlanders kiezen standaard voor de goedkoopste verzekeraar. Dat is niet altijd de beste verzekeraar. AutoverzekeringBerekenen raadt aan om voor de voordeligste verzekering te gaan.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.