Auto gestolen: hoe verder?


Steeds vaker komt  diefstal van auto’s, of de inboedel daarvan, voor. Een autoradio of TomTom is een gewild speeltje voor dieven. Maar ook diefstal van de auto zelf komt voor. Diefstal is meestal verzekerd. Maar dan moet u wel eerst weten welke stappen u moet ondernemen.

Heterdaad?
De kans is niet zo groot, maar het kan voorkomen dat u getuige bent van de diefstal van uw auto. In dat geval kunt u 112 bellen en vragen naar de politie. De plaatselijke politie kan dan uitkijken naar uw auto. Daarmee is de pakkans een stuk groter.

Aangifte
Wie merkt dat er spullen uit zijn of haar auto verdwenen zijn, of opmerkt dat de auto zelf weg is, moet direct aangifte doen bij de politie. Dan is het belangrijk om het kentekenbewijs van uw auto bij de hand te hebben. Als uw auto is gestolen, maakt de politie een aantekening in het kentekenregister van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Daarmee vervalt de motorrijtuigbelasting. De aansprakelijkheid voor schade vervalt ook, omdat u niet de bestuurder van de auto bent. Bovendien heeft u geen toestemming gegeven voor het gebruik van uw auto. De politie vraagt naar een aantal zaken, waaronder:

– Het merk van de auto;
– Het type auto;
– Het kenteken;
– De locatie van diefstal;
– De dagwaarde van de auto;
– De kilometerstand op het moment van eigen gebruik;
– Bijzonderheden van de auto (waaraan is de auto te herkennen?);
– Serienummers van spullen in de auto, waaronder van de autoradio, eventuele telefoons, fototoestellen en dergelijke.

Diefstal melden
Wanneer de auto is gestolen, kunt u dit opgeven bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Op dat moment staat uw auto geregistreerd als ‘vermist’.

Niet alleen het verzekeringsbureau moet van de diefstal weten. Ook uw autoverzekeraar moet op de hoogte gebracht worden. Diefstal is helaas niet in alle gevallen gedekt in de autoverzekering. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die u aan anderen veroorzaakt. Daar valt diefstal niet onder.

Wie een WA-beperkt casco of een volledig casco heeft, is wel gedekt tegen diefstal. Ook als u slechts WA-verzekerd bent, is het verplicht om de diefstal te melden bij de verzekeraar. Dan kan de verzekeraar het kenteken afmelden bij de RDW. Vervolgens wordt uw autoverzekering geschorst. Daarmee betaalt u ook niet meer voor de autoverzekering. Indien de diefstal is gedekt, vraagt de autoverzekeraar om een ingevuld schadeformulier. Bovendien moet u een bewijs van aangifte van de politie overhandigen.

Vindtijd
Autoverzekeraars handelen diefstal niet meteen af. Vaak houdt men een wachtperiode van 30 dagen aan. Wanneer de auto binnen 30 dagen wordt teruggevonden, vergoedt de verzekeraar ook eventuele schade aan het voertuig.

Is de auto na 30 dagen niet terecht? Dan keer de autoverzekeraar een bedrag uit. Wordt de auto dan later alsnog teruggevonden, krijgt u de auto terug. Maar dan moet u uiteraard het uitgekeerde bedrag weer aan de verzekeraar terugbetalen.

Vervangende auto
Vaak krijgt u een vervangende auto, als de auto zelf gestolen is. Daarbij maakt u wel kosten. Deze kosten vergoedt de autoverzekeraar. Dat geldt dan wel voor een maximale periode van 30 dagen. Hoe dat precies zit, vindt u terug in de polis van uw autoverzekering.

Het bedrag
Het bedrag dat u terugkrijgt van de autoverzekering, hangt geheel af van de regeling. Sommige verzekerden krijgen het nieuwwaardebedrag uitgekeerd. Deze nieuwwaarderegeling geldt meestal alleen voor het eerste jaar van de verzekering.

Als in de polis is geregeld dat een aanschafwaarderegeling geldt, dan krijgt u het bedrag voor een tweedehands auto. Een gelijkwaardige autoregeling lijkt hier op, maar hier zit toch een verschil: u krijgt slechts het bedrag, dat genoeg zou moeten zijn om een gelijkwaardige auto te kopen.

Geen speciale regeling? Dan keert de autoverzekeraar de dagwaarde uit. Dat is de waarde die de auto had, vlak voor het moment van diefstal. De dagwaarde kan behoorlijk onder de marktwaarde van uw oorspronkelijke wagen liggen. Daardoor kunt u geen gelijkwaardige auto aanschaffen.

Inboedelverzekering
Veel verzekerden denken dat een inboedelverzekering ook van toepassing is voor eigendommen die uit de auto worden gestolen. Dit is niet zo. Slechts in sommige gevallen wordt diefstal van eigendommen uit de auto door de autoverzekeraar vergoedt. Daaronder vallen helaas geen navigatiesystemen en autoradio’s.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.