Aantal onverzekerden neemt dankzij maatregelen af

Het aantal automobilisten dat met een onverzekerd voertuig de weg op gaat, is dit jaar sneller gedaald dan van tevoren door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) werd aangenomen. Vorig jaar lag het aantal onverzekerde automobilisten op zo’n 243.000. Dit jaar is dat aantal gedaald naar zo’n 100.000 onverzekerde voertuigen. Dat is vooral het gevolg van strengere wetgeving over de verzekeringsplicht. In 2011 kreeg de RDW meer bevoegdheden waardoor zij sneller kunnen ingrijpen bij automobilisten die de verzekeringsplicht ontduiken.

Verzekering
Het is verplicht voor Nederlandse autobezitters om tenminste een WA-autoverzekering op het voertuig te hebben afgesloten. Ook voor andere motorvoertuigen is het hebben van een WA-verzekering verplicht. Bij een WA-verzekering is alleen de schade aan het voertuig van de tegenpartij verzekerd.

Sneller dan verwacht
Het streefgetal om het aantal van 243.000 onverzekerde auto’s op de weg terug te brengen naar 100.000, werd sneller bereikt dan waar eerder van uitgegaan was. Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, ging er vanuit vier jaar nodig te hebben om het streefgetal te kunnen bereiken.

De Rijksdienst kreeg meer bevoegdheden om het aantal onverzekerde auto’s terug te brengen, waardoor dit aantal nu flink is teruggebracht.

Wetswijziging
Voor het veranderen van de bevoegdheden van de RDW was een wetswijziging nodig. De verzekeringsplicht is sinds 2011 ondergebracht bij de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften. Daardoor kreeg de Rijksdienst onmiddellijk het recht om autobezitters die hun voertuig niet verzekerd hebben, te beboeten.

Eerder kon de RDW dat nog niet, en moest iedere onverzekerde autobezitter worden gedagvaard voor de kantonrechter. Dat is een enorm tijdrovende klus die naast veel tijd ook nog eens veel geld kost. Daarom konden er per jaar maar 63.500 niet-verzekerden aangepakt worden.

Er zijn echter nog andere bevoegdheden die de Rijksdienst voor Wegverkeer heeft gekregen: naast het dwangmiddel van een boete kunnen ook rijbewijzen worden ingenomen, of wordt het onverzekerde voertuig buiten gebruik gesteld.

Handhaven
Door minimaal eenmaal per jaar strenge controles uit te voeren op alle geregistreerde kentekens in Nederland, kan de RDW onverzekerden opsporen. De RDW controleert minimaal een keer per jaar de koppeling tussen alle kentekens in Nederland en de autoverzekering.

Wie de wet overtreedt, kan rekenen op een boete van 310 euro in het geval van een onverzekerde scooter of brommer. Voor het onverzekerd rondrijden in een auto is het prijskaartje fors hoger: dat kost 380 euro. Boetes voor onverzekerd rondrijden kunnen maximaal 3 maal per jaar worden opgelegd. Daarna wordt dit gezien als ‘misdrijf’ en komt de zaak voor bij een strafrechter.

Dure claims
Jaarlijks kost onverzekerd rondrijden in Nederland miljoenen euro’s. Alle schades die worden geleden door onverzekerd rondrijden van de tegenpartij worden namelijk vergoed uit het Waarborgfonds Motorvoertuigen. Doordat het aantal onverzekerden flink is afgenomen, zal de komende jaren naar verwachting ook het aantal claims dalen.

Het onverzekerd rondrijden kan in Nederland nooit helemaal uitgeband worden, zegt de RDW. Jaarlijks worden er nog steeds miljoenen auto’s aangeschaft zonder daarvoor een autoverzekering af te sluiten.

Meest gelezen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Redactie
16 september 2012

Bonusmalus

Redactie
21 september 2012

Waarden

Redactie
25 september 2012

Reacties zijn gesloten.